Historie

1991 is het jaar van de officiële oprichting van het wereldmuziekkoor Wagenings Volkooren. Het koor bestaat dan eigenlijk al een tijdje en is onder de naam Gregorius actief binnen de KSV (Katholieke Studenten Vereniging). Met de verzelfstandiging tot Wagenings Volkooren werd het koor ook opengesteld voor niet-studenten.

Het koor was dus eerst een studentenkoor en de repetitieruimte was gevestigd in de mensa van het KSV. Er waren vooral jonge leden en de contributie was laag. Het ging de studenten vooral om het plezier in samen zingen en zij traden niet graag op.

Mettertijd verschoof de leeftijd binnen het koor. Was er in 1995 nog discussie of mensen bóven de 35 jaar lid mochten worden, nu ligt de gemiddelde leeftijd toch wel iets hoger.
Ook verschoof geleidelijk de keuze van het repertoire. Het koor is nooit een Toonkunstkoor geweest, en ook geen religieus koor. Het is vanaf het begin vooral een gezellig koor, dat diverse dirigenten heeft gekend, die telkens hun eigen liedjes meenamen. Sommige dirigenten brachten popmuziek in, anderen kwamen met Zuid Amerikaans repertoire.
Er werd ook steeds vaker opgetreden, bijvoorbeeld op het Leeffestival (buiten, soms met windkracht 10) en in het Wagenings Cultureel Café. Acht maal was het koor present in de kerstsferen van Ravenstein, samen met talloze andere ‘dolende’ kerstkoren.

Onze huidige dirigent Gerard Schoren kwam in 2006 bij het koor en sindsdien zingen we echt wereldmuziek. Onder zijn leiding heeft het Wagenings Volkooren in meerdere opzichten een flinke groei doorgemaakt.

De laatste jaren treedt het koor een aantal keren per jaar op, op allerlei locaties, binnen en buiten. We zingen a-capella, eventueel begeleid met trom. Eens per jaar geven we een eigen concert, vaak samen met een ander koor of met een muziekgroep.

Reacties zijn gesloten.